• Μαΐου 11, 2024

Διατροφική ή Σιτιστική Δυσκολία

Άρνηση Τροφής

 

Όταν ένα παιδί αρνείται να φάει, όταν αρνείται να φάει μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών, όταν δεν δείχνει σημάδια πείνας, ή τρώει μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφών (πχ τρώει μόνο μακαρόνια), μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να προσδιορίσουν εάν πρόκειται για διατροφική ή σιτιστική δυσκολία.

 

Διαταραχή Σίτισης & Διατροφική Διαταραχή

Υπάρχουν κάποια κοινά σημεία μεταξύ των διαταραχών σίτισης και των διατροφικών διαταραχών. Το κυριότερο είναι ότι και οι δύο διαταραχές χαρακτηρίζονται κατά κάποιο τρόπο από μια δύσκολη σχέση με το φαγητό.

 

Σύνδεση Διατροφικών & Σιτιστικών Δυσκολιών

Ορισμένοι επαγγελματίες πιστεύουν ακράδαντα στη σύνδεση μεταξύ των διαταραχών σίτισης και στην μετέπειτα ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών. Ωστόσο, υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με την αναπτυξιακή συνέχεια των δυο αυτών διαταραχών.

 

Ηλικίες

Οι διαταραχές σίτισης συνδέονται συχνότερα με βρέφη και παιδιά, ενώ οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται συχνότερα με εφήβους και ενήλικες. Παρά αυτές τις συσχετίσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε πάθηση μπορεί να είναι παρούσα σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

Διαταραχή Σίτισης Feeding Disorder

 

Η παιδιατρική διαταραχή σίτισης είναι η μειωμένη από του στόματος πρόσληψη που δεν είναι κατάλληλη για την ηλικία και σχετίζεται με ιατρική, διατροφική, σιτιστική ικανότητα ή/και ψυχοκοινωνική δυσλειτουργία.

Ιατρική δυσκολία όπως: διαταραχή της δομής/λειτουργίας του γαστρεντερικού, του καρδιοαναπνευστικού και του νευρολογικού συστήματος …

Διατροφική δυσλειτουργία: υποσιτισμός, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών, παχυσαρκία …

Σιτιστική ικανότητα όπως: στοματική δυσλειτουργία, αισθητικοκινητική δυσλειτουργία…

Ψυχοκοινωνική δυσλειτουργία όπως: συμπεριφορική υγεία παιδιού, περιβάλλον σίτισης, αλληλεπιδράσεις φροντιστή – παιδιού, γονεϊκές πρακτικές …

Συντηρητικές αξιολογήσεις εκτιμούν ότι η Παιδιατρική Διαταραχή Σίτισης επηρεάζει περισσότερα από 1 στα 37 παιδιά κάτω των 5 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Για αυτά τα βρέφη και τα παιδιά, κάθε μπουκιά τροφής μπορεί να είναι επώδυνη, τρομακτική ή αδύνατη, εμποδίζοντας δυνητικά την ανάπτυξη και τη γενική ευεξία.

 

Συμπτώματα Διαταραχών Σίτισης

Τα παιδιά με διαταραχές σίτισης μπορεί να αρνηθούν να φάνε ορισμένα τρόφιμα με βάση το χρώμα, την υφή, τη θερμοκρασία ή άλλους παράγοντες. Εμετός κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό, επεισόδια πνιγμονής, κλάμα κατά την σίτιση…

Διατροφικές Διαταραχές Eating Disorders

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι στην πραγματικότητα πολύπλοκα ιατρικά και ψυχιατρικά νοσήματα που μπορεί να έχουν σοβαρές ψυχολογικές, σωματικές και κοινωνικές συνέπειες.

Μια διατροφική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει την υπερβολική ή πολύ λίγη κατανάλωση φαγητού, την ακατάλληλη απαλλαγή του φαγητού που έχει καταναλωθεί, ή έναν συνδυασμό αυτών των συμπεριφορών.

Όσοι έχουν διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν αρνητικές αντιλήψεις για την εικόνα του σώματός τους, όπως το βάρος και το σχήμα και συχνά έχουν άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας παράλληλα με τη διατροφική διαταραχή, όπως άγχος ή κατάθλιψη.

 

Συμπτώματα Διατροφικών Διαταραχών Eating Disorders

Ξοδεύουν πολύ χρόνο ανησυχώντας για το βάρος και το σχήμα του σώματός τους, τρώνε ελάχιστη ποσότητα τροφής, αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές όταν πιστεύουν ότι θα εμπλέκεται το φαγητό, μπορεί να πάρουν καθαρτικά μετά το φαγητό, έχουν πολύ αυστηρές συνήθειες ή ρουτίνες γύρω από το φαγητό, αλλαγές στη διάθεσή, ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν διαταραχές σίτισης ή διατροφικές διαταραχές παρέχοντάς τους τη φροντίδα που χρειάζονται.

Σας ενθαρρύνουμε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να αποκτήσετε τη σωστή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας για το παιδί σας.

Προηγούμενο ΆρθροΤι κάνουν τα παιδιά στη θεραπεία σίτισης;
Επόμενο ΆρθροΑισθητηριακή τροφική αποστροφή ή Στοματική αμυντικότητα
Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Κλείστε Ραντεβού
    Φόρμα Επικοινωνίας
  • Διεύθυνση: Δυαλεών 21Α, Τ.Κ.: 11854, Αθήνα, Ελλάδα