• 20 Σεπτεμβρίου, 2023

Το παιδί μου δεν τρώει. Ποιος θα με βοηθήσει;

Οι γονείς είναι συχνά ανήσυχοι για την ποσότητα τροφής, για την ποικιλία και την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουν τα παιδιά τους.

 

Όταν λοιπόν μας λένε ότι το παιδί τους δεν τρώει αρκετά ή ότι προτιμάει να τρώει μόνο συγκεκριμένες τροφές, αυτό που τους παροτρύνουμε να κάνουν αρχικά είναι ένα ημερολόγιο καταγραφής.

 

Να αρχίσουν δηλαδή από σήμερα κιόλας να γράφουν αναλυτικά όλα όσα το παιδί έφαγε κατά την διάρκεια της ημέρας. Το ημερολόγιο μπορεί να έχει διάρκεια από τρεις- εφτά μέρες και καλό είναι να εμπεριέχει τα πάντα (μέχρι και τα ζελεδάκια).

 

Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν οι γονείς μια πιο καθαρή εικόνα για την ποσότητα και την ποικιλία της τροφής που καταναλώνει το παιδί. Αν διαπιστώσουν ότι το παιδί παραλείπει γεύματα, ότι η ποσότητα τροφής είναι λίγη ή ότι η ποικιλία τροφών είναι μικρή (επιλεκτικότητα), χρειάζεται να διερευνήσουν περαιτέρω την σιτιστική δεξιότητα του παιδιού.

 

Ένας θεραπευτής σίτισης μπορεί να προβεί σε μια αξιολογητική διαδικασία και να καθοδηγήσει τις οικογένειες περαιτέρω.

Ο θεραπευτής σίτισης είναι συνήθως λογοθεραπευτής ή / και εργοθεραπευτής που μέσα από σεμιναριακή και κλινική γνώση απέκτησε μια πιο εξειδικευμένη γνώση σχετικά με την σίτιση των παιδιών.

 

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι δεν είναι όλοι οι λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές κατάλληλοι για να αξιολογήσουν ένα παιδί που δεν τρώει και να παρέμβουν σιτιστικά. Επίσης δεν είναι και όλα τα γραφεία κατάλληλα για θεραπεία σίτισης.

 

Η θεραπεία σίτισης γίνεται σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο (kitchen room). Συνεπώς μια αίθουσα λογοθεραπείας (speech room) ή μια αισθητηριακή αίθουσα (sensory room) δεν είναι συνήθως κατάλληλες αίθουσες για θεραπεία σίτισης.

 

Πέραν από τους εξειδικευμένους λογοθεραπευτές ή/και εργοθεραπευτές ορισμένοι παιδοδιαιτολόγοι/παιδοδιατροφολόγοι παρέχουν άμεση θεραπεία, αλλά πιο συχνά παρέχουν υποστήριξη με πρόσθετες υπηρεσίες σε ορισμένα παιδιά για να διαχειριστούν τυχόν προβλήματα βάρους ή ανάπτυξης όταν είναι απαραίτητο.

 

Ο θεραπευτής σίτισης μέσα από την αξιολόγηση του θα εντοπίσει μεταξύ άλλων:
αν το παιδί δυσκολεύεται στην μάσηση,
αν το παιδί δυσκολεύεται με τις υφές των φαγητών,
αν το παιδί έχει σιτιστικές επιλεκτικότητες,
αν το παιδί θα επωφεληθεί από την θεραπεία σίτισης,
αν το παιδί χρειάζεται να το δει κάποια ιατρική ειδικότητα.

 

Πιτσικάλη Ντόρα
Υπεύθυνη feed the peakers

Προηγούμενο ΆρθροΡουτίνα φαγητού για παιδιά
Επόμενο ΆρθροΤι είναι η θεραπεία σίτισης;
Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Κλείστε Ραντεβού
    Φόρμα Επικοινωνίας
  • Διεύθυνση: Δυαλεών 21Α, Τ.Κ.: 11854, Αθήνα, Ελλάδα