• October 21, 2023

Πώς θα πείσω το παιδί μου να φάει νέες τροφές;

 

Το παιδί σας θέλει να τρώει συνέχεια τα ίδια φαγητά; Δείχνει να αγαπάει τα μακαρόνια, τις πατάτες, το ψωμί και τα κριτσίνια ενώ από την άλλη δείχνει να μην θέλει καθόλου τα λαχανικά και τα φρούτα που του προσφέρετε;

 

 

Παρακάτω θα βρείτε παραπάνω από 10 ιδέες που θα σας βοηθήσουν να

 

δημιουργήσετε το υπόβαθρο για ευχάριστα γεύματα και θα βοηθήσετε και το παιδί σας στην δοκιμή νέων τροφών.

 

 

1. Γίνετε το καλό παράδειγμα

 

Εάν θέλετε ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε οι ίδιοι μια ποικιλία τροφών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς κ.α.). Οι υγιεινές διατροφικές επιλογές καλό θα ήταν να γίνουν συνήθεια όλης της οικογένειας. Το παιδί θα δοκιμάσει πιο εύκολα μια τροφή στην οποία εκτίθεται συχνά και φυσικά βλέπει τους γονείς του να την τρώνε.

 

 

2. Καθιερώστε μια ρουτίνα

 

 

Στα παιδιά αρέσει όταν τα πράγματα είναι ίδια. Ορίστε τακτικές ώρες γευμάτων. Καθίστε στο ίδιο μέρος για κάθε γεύμα.

 

 

3. Δώστε προειδοποίηση πριν από κάθε γεύμα

 

 

Δέκα έως 15 λεπτά πριν από το γεύμα, πείτε στο παιδί σας ότι η ώρα του φαγητού θα έρθει σύντομα. Μερικές φορές το παιδί μπορεί να είναι τόσο απασχολημένο ή ενθουσιασμένο από τις δραστηριότητες παιχνιδιού του που δεν θέλει να έρθει για φαγητό. Αν όμως το έχετε προετοιμάσει λέγοντας του ότι έρχεται η ώρα του φαγητού, θα του επιτρέψετε να μεταβεί πιο εύκολα από την ώρα του παιχνιδιού στην ώρα του φαγητού.

 

 

4. Σερβίρετε τη σωστή ποσότητα

 

 

Προσφέρετε στο παιδί σας 1 κουταλιά της σούπας από κάθε τροφή για κάθε έτος ηλικίας.Για παράδειγμα, αν είναι 3 ετών, σερβίρετε 3 κουταλιές της σούπας από κάθε φαγητό. Οι μικρές μερίδες θα του δώσουν την ευκαιρία να ζητήσει περισσότερο φαγητό αν χρειαστεί.

 

 

5. Υπομονή & Επιμονή

 

 

Προσφέρετε πολλές φορές ένα νέο τρόφιμο. Ίσως χρειαστεί να προσφέρετε ένα φαγητό 10 έως 15 φορές πριν το δοκιμάσει το παιδί σας.

 

 

6. Αφήστε το παιδί σας να βοηθήσει

 

 

Αφήστε το να διαλέξει τρόφιμα από το μπακάλικο ή το μάρκετ. Στη συνέχεια, βρείτε έναν τρόπο για να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του γεύματος ή στο στρώσιμο του τραπεζιού. Η συμμετοχή του στα διάφορα μέρη της προετοιμασίας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για την δοκιμή νέων τροφών.

 

 

7. Κάντε τα φαγητά διασκεδαστικά

 

 

Μπορείτε να παρουσιάσετε το φαγητό με δημιουργικό τρόπο στο πιάτο του παιδιού σας.  Μπορείτε να κόψετε το φαγητό σε σχήματα με κουπάτ για μπισκότα. Ζητήστε από το παιδί σας να βρει ειδικά ονόματα για τα αγαπημένα του φαγητά.

 

 

8. Προσφέρετε παραπάνω επιλογές

 

 

Αντί να σερβίρετε ένα λαχανικό στο παιδί σας προσφέρετε δυο. Για παράδειγμα λίγο μπρόκολο και λίγο αγγούρι.

 

 

9. Προσφέρετε μια νέα τροφή μαζί με μια αγαπημένη ή παλιά

 

 

Σερβίρετε νέα φαγητά μαζί με αγαπημένα. Αυτό μπορεί να κάνει πιο εύκολη την προσπάθεια για κάτι νέο. Σερβίρετε για παράδειγμα το κριτσίνι (αγαπημένο), με το τυρί (γνώριμο) και το αχλάδι (νέο).

 

 

10. Αφήστε το να βουτήξει τις τροφές σε ντιπ

 

 

Προσφέρετε υγιεινά ντιπ για βουτιές ώστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα φρούτα ή λαχανικά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν χούμους, γιαούρτι, αβοκάντο κτλ.

 

 

11. Κάντε τα γεύματα ευχάριστα

 

 

Εάν οι ώρες των γευμάτων είναι ευχάριστες, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να ανυπομονεί να φάει. Προσπαθήστε να αποφύγετε λογομαχίες ή αρνητικές συζητήσεις στο τραπέζι.

 

 

12. Διαχωρίστε την ώρα του φαγητού από την ώρα του παιχνιδιού

 

 

Το παιδί καλό είναι να μην παίζει με παιχνίδια ή ηλεκτρονικές συσκευές στο τραπέζι. Εξηγήστε του πόσο καλό είναι να τρώτε μαζί. Ζητήστε του να μείνει στο τραπέζι μέχρι να τελειώσουν όλοι το φαγητό τους. Όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι πρέπει να διαμορφώσουν την ίδια συμπεριφορά.

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα λοιπόν που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φάει. Υπάρχουν όμως και τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε.

 

 

1. Μην πιέζετε το παιδί σας να τελειώσει όλο του το φαγητό

 

 

Μόλις πάψει να πεινάει, θα πρέπει να επιτρέπετε στο παιδί σας να σταματήσει το φαγητό. Το να το βάζετε να φάει όταν δεν πεινάει μπορεί να επηρεάσει τα φυσικά σημάδια (σημάδια κορεσμού) που του λένε πότε είναι χορτάτο. Επιτρέποντάς στο παιδί να επιλέγει πότε θα σταματήσει να τρώει, του διδάσκει πώς να ακούει το σώμα του και πως να κάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές.

 

 

2. Μην διαπραγματεύεστε ή δωροδοκείτε το παιδί σας

 

 

Οι απειλές, οι τιμωρίες και οι ανταμοιβές δεν είναι καλές ιδέες και συνήθως φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή το παιδί τρώει λιγότερο.

 

 

3. Αποφύγετε τις συμφωνίες

 

 

Για παράδειγμα, μην τους πείτε αν φας άλλες 3 μπουκιές, μπορείς να φας επιδόρπιο. Κάνοντας το επιδόρπιο ανταμοιβή το παιδί σας δίνει στο γλυκό μεγαλύτερη αξία απ ότι πρέπει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές στάσεις απέναντι στα γλυκά.

 

4. Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας αρνείται να φάει, μην το αφήσετε να φανεί

 

 

Μπορεί να αναζητά την προσοχή σας και η αποδοκιμασία σας να καλύπτει αυτή του την ανάγκη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να συμβαίνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

 

Αν έχετε ανησυχίες για την ποσότητα ή την ποικιλία των φαγητών που καταναλώνει το παιδί σας μπορείτε να κάνετε μια αξιολόγηση σίτισης.

 

μετάφραση & προσαρμογή κειμένου: familydoctor.org

Prev PostΤι σημαίνουν οι γκριμάτσες του μωρού όταν τρώει;
Next PostΑυτισμός & Σίτιση
Skip to content
  • Κλείστε Ραντεβού
    Φόρμα Επικοινωνίας
  • Διεύθυνση: Δυαλεών 21Α, Τ.Κ.: 11854, Αθήνα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο