Κλινική Σίτισης

Το feed the peakers δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, με σκοπό την ενημέρωση των γονιών και των κλινικών για τις δυσκολίες σίτισης. Το feed the peakers σημαίνει τάισε τους κορυφαίους και είναι λογοπαίγνιο (picker = επιλεκτικός / peaker = κορυφαίος και προφέρονται με τον ίδιο τρόπο). Τα τελευταία χρόνια οι λέξεις και φράσεις «επιλεκτικότητα», «άρνηση τροφής», «πίεση στο φαγητό», «κλάματα με διαφορετικές υφές», άρχισαν να γίνονται καθημερινότητα όχι μόνο στην κλινική πράξη και στα κέντρα ειδικών θεραπειών αλλά και γενικευμένα γύρω μας.

Ένα μωρό, παιδί ή έφηβος που δεν τρέφεται ή δεν σιτίζεται επαρκώς είναι ένα  απογοητευτικό, στενάχωρο και μερικές φορές, ιατρικά ανησυχητικό  ζήτημα.  Οι γονείς συχνά αντιλαμβάνονται ότι το μωρό, το παιδί ή ο έφηβος δυσκολεύεται να τραφεί. Ωστόσο, πολλές φορές η πληροφορία που τους μεταφέρεται είναι ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι το παιδί να μεγαλώσει και ότι «όλα τα παιδιά είναι επιλεκτικά» και «όλα τα παιδιά ξεπερνούν την εκλεκτικότητα τους». Ακόμα πιο συχνά αυτό που ακούν είναι ότι το παιδί έχει ζητήματα συμπεριφοράς και γι’ αυτό δεν τρώει ή ότι οι γονείς ευθύνονται για το ότι το παιδί τους δεν τρώει. 

Στην πραγματικότητα η έρευνα δείχνει, ότι οι δυσκολίες σίτισης είναι εγγενείς και περίπου το είκοσι τις εκατό όλων των παιδιών θα αντιμετωπίσουν κάποιο είδος διατροφικής πρόκλησης σε ένα ή άλλο σημείο από τη γέννηση έως την ηλικία των πέντε έως εφτά ετών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μόνο περίπου το πενήντα τις εκατό από αυτά τα παιδιά θα «ξεπεράσουν» εντελώς τις δυσκολίες στη διατροφή τους.

Εξειδικευμένοι Λογοθεραπευτές ή/και Εργοθεραπευτές είναι οι πάροχοι υπηρεσιών σίτισης (asha.org ; oata.org) και στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι:

 • Να βοηθούν τα παιδιά να έχουν θετικές εμπειρίες με το φαγητό.
 • Να μάθουν τα παιδιά μια ρουτίνα φαγητού και τις ενδείξεις για το φαγητό.
 • Να μειωθεί η αντίσταση τους στο άγγιγμα, την γεύση και την κατάποση τροφής.
 • Να αυξηθεί η ποικιλία και η υφή των τροφών που θα δοκιμάσουν.
 • Να μάθoυν να μασούν και να διαχειρίζονται στο στόμα τους την τροφή.
 • Να μειωθεί το άγχος και οι αρνητικές συμπεριφορές την ώρα του  φαγητού.
 • Να βελτιωθούν και να γίνονται απολαυστικά τα γεύματα με την οικογένεια.

Το feed the peakers ενάμιση χρόνο μετά την ίδρυση του είναι έτοιμο να υποδεχτεί όλους τους peakers στο πρώτο πλαίσιο που παρέχει αποκλειστικά και εξειδικευμένα θεραπευτικές υπηρεσίες για δυσκολίες σίτισης.

Skip to content
 • Κλείστε Ραντεβού
  Φόρμα Επικοινωνίας
 • Διεύθυνση: Δυαλεών 21Α, Τ.Κ.: 11854, Αθήνα, Ελλάδα
 • Τηλέφωνο