• February 3, 2024

Τι κάνουν τα παιδιά στη θεραπεία σίτισης;

Η θεραπεία σίτισης είναι ένα εξειδικευμένο είδος θεραπείας που λειτουργεί με άτομα, συνήθως μωρά ή παιδιά, για να τα βοηθήσει να αναπτύξουν φυσιολογικά πρότυπα και συμπεριφορές όσον αφορά το φαγητό.

 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπεία σίτισης, συμπεριλαμβανομένων των αισθητηριακών, κινητικών και συμπεριφορικών μοντέλων. Ανάλογα με την προσέγγιση που θα ακολουθήσει το παιδί σας η διαδικασία μπορεί να διαφέρει.

 

Στις πιο γνωστές παρεμβάσεις, το παιδί ξεκινάει την συνεδρία του με ένα αισθητικοκινητικό παιχνίδι (προετοιμασία του σώματος σε ένα sensory soom) και μετά προσέρχεται σε χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα (kitchen room) όπου ξεκινάει η επεξεργασία/ το παιχνίδι με τις τροφές.

 

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με μερικές δημοφιλείς προσεγγίσεις:

 

Beckman Oral Motor Approach

 

Το επίκεντρο του πρωτοκόλλου Beckman Oral Motor είναι να βοηθήσει άτομα με στοματικά κινητικά εμπόδια στο φαγητό να αυξήσουν τη λειτουργική απόκριση στην πίεση και την κίνηση, το εύρος, τη δύναμη, την ποικιλία και τον έλεγχο της κίνησης για τα χείλη, τα μάγουλα, τη γνάθο και τη γλώσσα για να υποστηρίξουν τη σίτιση.

 

SOS Approach to Feeding

 

Το Sequential Oral Sensory, είναι μια διεπιστημονική προσέγγιση σίτισης που ενσωματώνει κινητικούς, στοματικούς, συμπεριφορικούς/μαθησιακούς, ιατρικούς, αισθητηριακούς και διατροφικούς παράγοντες και προσεγγίσεις προκειμένου να αξιολογήσει και να διαχειριστεί πλήρως τα παιδιά με δυσκολίες σίτισης/ανάπτυξης. Ο στόχος είναι η αύξηση της εξοικείωσης και η οικοδόμηση της ανοχής στα νέα τρόφιμα με στόχο να αυξηθεί το ρεπερτόριο των τροφών που καταναλώνει ένα παιδί μέσω του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης.

 

A.E.I.O.U. Approach

 

Η προσέγγιση AEIOU – αποδοχή, έκθεση, ανεξαρτησία, παρατήρηση και κατανόηση – είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη μέθοδος για την ολοκληρωμένη θεραπεία βρεφών και μικρών παιδιών με προκλητικές διαταραχές σίτισης χρησιμοποιώντας αισθητηριακές, στοματικές κινητικές, βιοϊατρικές και περιβαλλοντικές στρατηγικές. Πέντε παράγοντες σε αυτή την ολιστική προσέγγιση δίνουν έμφαση στην ενεργό συμμετοχή, την ανεξαρτησία και τον κοινό έλεγχο.

 

 

Get Permission Approach

 

Η προσέγγιση Get permission περιγράφει μια μέθοδο θεραπείας που βασίζεται στις αρχές των υγιών σχέσεων σίτισης εμπιστοσύνης. Επικεντρώνεται στην ανάγνωση των ενδείξεων του παιδιού και καθώς το παιδί «δίνει την άδεια» του προχωράει σταδιακά στα σιτιστικά του βήματα: κοιτάω, μυρίζω, αγγίζω, γλείψω και τελικά το τρώω.

 

Ο θεραπευτής που θα εργαστεί σιτιστικά με το παιδί σας πρέπει να είναι καταρτισμένος τουλάχιστον σε μια σιτιστική προσέγγιση. Φυσικά οι θεραπευτές που είναι πιστοποιημένοι σε περισσότερες από μια προσεγγίσεις είναι πιθανότερο να έχουν βαθύτερη γνώση των δυσκολιών σίτισης και είναι πιθανότερο επίσης να επιλέξουν ορθότερα ένα πρωτόκολλο που να ταιριάζει στο παιδί σας.

 

Όποια και αν είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο θεραπευτής σας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρέπει ποτέ να πιέσει φαγητό στο στόμα του παιδιού σας χωρίς τη συγκατάθεσή του. Οι προσεγγίσεις που στηρίζονται στο παιχνίδι δείχνουν να είναι αποτελεσματικότερες.

 

Στο feed the peakers, είμαστε πιστοποιημένοι σε πληθώρα σιτιστικών προσεγγίσεων και ο χώρος μας είναι διαμορφωμένος αποκλειστικά για την παροχή σιτιστικών υπηρεσιών.

Prev PostΑυτισμός & Σίτιση
Next Post
Skip to content
  • Κλείστε Ραντεβού
    Φόρμα Επικοινωνίας
  • Διεύθυνση: Δυαλεών 21Α, Τ.Κ.: 11854, Αθήνα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο