• September 22, 2023

Τι σημαίνουν οι γκριμάτσες του μωρού όταν τρώει;

Τα μωρά κάνουν πραγματικά διάφορες γκριμάτσες που υποδηλώνουν απέχθεια, όταν δοκιμάζουν μια νέα, στερεή τροφή. Τι σημαίνουν όμως οι γκριμάτσες αυτές;

Σε ένα πείραμα σε βρέφη, οι ερευνητές κατέγραψαν τις εκφράσεις του προσώπου των μωρών που δοκίμαζαν για πρώτη φορά πουρέ από πράσινα φασόλια (Forestell & Mennella, 2007).

Οι πιο συχνές αντιδράσεις:
Το 95% των μωρών στραβοκοίταξε μόλις δοκίμασε το φαγητό
Το 82% κούνησε τα φρύδια του μόλις δοκίμασε το φαγητό
Το 76% σήκωσε τα πάνω χείλη του μόλις δοκίμασε το φαγητό
Το 42% ζάρωσε τη μύτη του μόλις δοκίμασε το φαγητό

Τέτοιες απαντήσεις μπορεί να μοιάζουν με αηδία ή αποστροφή στο φαγητό. Το σημαντικό όμως είναί το ότι τελικά οι αντιδράσεις αυτές υποχώρησαν απλώς πήρε χρόνο.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τις μητέρες να δοκιμάσουν να ταΐζουν τα βρέφη με πράσινα φασόλια κάθε μέρα για 8 συνεχόμενες ημέρες. Η καθημερινή έκθεση δεν ήταν αναγκαστική σίτιση. Κάθε ημέρα μια μαμά πρόσφερε φασόλια στο μωρό έως ότου είτε το μωρό να απορρίψει το φαγητό τρεις φορές, είτε τελειώνοντας όλη την ποσότητα φαγητού. Στο τέλος των 8 ημερών, τα μωρά έτρωγαν 3 φορές περισσότερο πουρέ πράσινων φασολιών από ότι την πρώτη ημέρα.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι οι μητέρες τους δεν συνειδητοποίησαν ότι η στάση των μωρών άλλαξε. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις μαμάδες να αξιολογήσουν το πόσο άρεσαν στα μωρά τους τα πράσινα φασόλια, τόσο πριν όσο και μετά το πρόγραμμα έκθεσης των 8 ημερών.

Οι εκτιμήσεις των μητέρων δεν άλλαξαν. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι τα μωρά συνέχισαν να κάνουν γκριμάτσες ενώ έτρωγαν. Οι γκριμάτσες των μωρών λοιπόν δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν και να βγάζουμε αμέσως το συμπέρασμα ότι δεν τους αρέσει ένα συγκεκριμένο φαγητό. Με την καθημερινή ή τη συχνή έκθεση τα μωρά μπορούν να δεχτούν μια νέα παιδική τροφή (Dewar, 2021).

Prev PostΤι είναι τελικά η επιλεκτική σίτιση;
Next PostΠώς θα πείσω το παιδί μου να φάει νέες τροφές;
Skip to content
  • Κλείστε Ραντεβού
    Φόρμα Επικοινωνίας
  • Διεύθυνση: Δυαλεών 21Α, Τ.Κ.: 11854, Αθήνα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο